Gică Hagi a dat un veritabil recital în emisiunea „În fața ta”, difuzată duminică de Digi24. Proaspăt campion al României cu Viitorul, echipă înființată și finanțată de el acum opt ani, Hagi a vorbit, răspunzând întrebărilor puse de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, despre principiile sale în viață și în sport, despre problemele României, despre ce-I lipsește Simonei Halep ca să ajungă lider mondial și despre cele două idei care nu-i dau pace nici măcar în somn. Tabloul general a fost al unui om extrem de determinat, care știe cu o precizie de microni ce are de făcut.
Întrebat despre contestația lui Gigi Becali, care vrea să meargă la TAS ca să câștige pentru FCSB la masa verde titlul de campioană, Hagi a răspuns: „Suntem campioni 100%. Să știe că noi avem 69 de puncte și ei 67. Dacă nu s-ar fi înjumătățit punctajul după sezonul regulat, FCSB ar fi avut cu două puncte mai puțin ca noi. Dacă ești mare, trebuie să știi să pierzi!”. Hagi se referea la faptul că, la finalul primei părți a Ligii 1, Viitorul avea 52 de puncte, iar FCSB – 48. Prin înjumătățire, în play-off s-a intrat cu o diferență redusă la jumătate: 26 de puncte la 24.
Hai s-a referit la FCSB, aluziv, atunci când a semnalat modul diferit în care își educă jucătorii: „Adversarii vorbesc de vecini. Eu, în vestiarul meu, am adus altă mentalitate. Uită-te la tine! Nu te interesează ce fac alții!”.
Întrebat ce ar face dacă ar conduce FRF, „Regele” s-a eschivat mai întâi, spunând „dar nu eu conduc”, apoi a invocat prioritățile: „Organizare și finanțare. La toate nivelurile. Apoi infrastructură. În final, partea tehnică. Asta, la sfârșit”.
Soluția pentru revenirea României în sportul mondial, spune Hagi, este o lege care să favorizeze implicarea multinaționalelor în acest domeniu și nu încurajarea autorităților publice în a face echipe finanțate de la buget: „Statul trebuie să susțină, să finanțeze sportul în general. Nu o face la nivelul adecvat, comparativ cu ce se întâmplă în Cehia, Polonia, Serbia, Ungaria. Trebuie atrase multinaționalele, care fac foarte mulți bani. Trebuie dată o lege. Primăriile pot finanța copiii și juniorii, dar trebuie în primul rând să facă infrastructura. Ai obligația să creezi sport la cel mai înalt nivel. Dacă nu ne mișcăm mi repede, dispărem! Nimeni nu ne așteaptă”.
Un răspuns foarte interesant a dat Hagi când a vorbit de marile ținte pe care le mai are în viață. Amândouă sunt foarte ambițioase: „Cele două obiective ale mele sunt o echipă de club mare, cu care să câștig în Europa, și o echipă națională mare. Cu aceste două lucruri mă culc și mă trezesc în minte!”.
Vorbind și despre felul în care privește viața și despre cel mai important lucru pe care l-a învățat de la marele Cruyff, Hagi a rostit două fraze fundamentale: „Înfrângerea înseamnă analiză, victoria înseamnă bucurie. Numai dacă bați pe cineva te va respecta. Când pierzi, stai la rând. De la Cruyff am învățat că trebuie să pleci de la simplu ca să ajungi la complicat”.
Venind de la un campion, analiza Simonei Halep ca sportivă a fost concisă și foarte clară: „Simonei îi trebuie inițiativa. Îi trebuie un metru mai în față, cum se spune la ei, în tenis. Să controleze mental jocurile. Să câștige mai repede meciurile. Atunci când va avea aceste lucruri va fi numărul unu mondial”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER